fredag 14 oktober 2016

En enkel människas reflektioner över världsläget





Stormmolnen hopar sig över världen. Det finns snart inte ord för att beskriva vad människorna i Syrien får uppleva. Det uppges att mer än hundra barn dör dagligen. Miljoner är på flykt och många städer är bara ruinhögar. Situationen i Mellanöstern är mycket labil. I förenta staterna stundar presidentval. Den politiskt oerfarne populisten Donald Trump chockar världen med sina oförskämdheter. Hela presidentkampanjen handlar om Trumps snusk mot kvinnor.  Vad gör denne man som har så låg impulskontroll när han får kontroll över kärnvapenknapparna? Frågan är om inte Donald Trump överträffas  av Filipinernas nyvalde president Rodrigo Duterte som liknar sig själv med Hitler och säger att han gärna dödar tre miljoner missbrukare och langare. Han har redan många liv på sitt samvete. 
I Europa har auktoritära och reaktionära regimer kommit till makten i Ungern och Polen och där men även i Kroatien inskränks de fria medierna. I många andra länder växer sig främlingsfientliga och djupt reaktionära partier sig allt starkare.
Allt detta är uttryck som utspelas i den värld vi kan se. Men vad är det för krafter som driver på den här utvecklingen?

Jag har tittat på Oliver Stones utmärkta TV-serie om USAs historia. En politisk rådgivare formulerade i slutet av fyrtiotalet tanken att USA förfogade över 50% av världens rikedomar men var bara 6% av befolkningen. USAs politik måste enligt honom gå ut på att bevara denna ojämlikhet eftersom resten av världens befolkning ville ha del av USAs del. Denna politik har USA tydligt följt. Det är väl fortfarande ojämlikheten i fördelningen av världens rikedomar mellan den rika och fattiga världen som är problemet. Det som hänt sedan fyrtiotalet är att den fattiga världen tagit för sig. Särskilt Indien och Kina har tagit marknadsandelar från USA. Mycket har gått rätt väg för världens fattiga enligt Hans Rosling. Världens fattiga kräver att också få del av ett gott liv. Att en sådan rörelse är på gång visar att nyligen strejkade miljoner arbetare i Indien. Detta har det inte rapporterats särskilt mycket i våra tidningar.

USA som startat ett antal krig (Vietnamkriget, två krig mot Irak och mot Afghanistan och flera interventioner i Latinamerika) som bekostats med sedelpressen men som lett till att landet är skuldsatt. Denna utveckling som så här långt kulminerade i finanskrisen 2008 har drabbat vanligt folk hårt i USA och är en förklaring till att en sådan obskyr figur som Trump utmanat etablissemanget. Bernie Sanders är dock en representant för en progressiv rörelse i Förenta staterna. Utan att kunna redovisa några siffror är jag övertygad om att det är den ekonomiska utvecklingen, där västvärlden trängs tillbaka, som driver på det som händer just nu i form av krig och politiska rörelser.
Världens fattiga har fått det bättre och kanske kan man se den nuvarande krisen som ett uttryck för detta.  

Detta borde inte vara okänd kunskap. Men våra medier rapporterar mycket lite om bakgrundsfaktorerna som styr utvecklingen. Man berättar om enskilda händelser men ger sällen någon riktigt bra bakgrundsanalys av processer och mekanismer som driver på utvecklingen. Media lämnar oss ofta bara med en bild av en obegriplig värld som bara oroar.  Det är förstås inte säkert att man blir särskilt mycket lugnare när man får en bra bakgrundsanalys, men jag tror att om man förstår bakgrunden kan man bli något tryggare och kanske mer kan skönja lösningar.  
Detta är för att vara tydlig en uppmaning till media är bli bättre på att ge bra bakgrundsanalyser, inte minst spegla den ekonomiska utvecklingen i världen.  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar