lördag 22 oktober 2016

I huvudet på en socionom oktober 2016 Reflektioner över saker i tiden men inte helt färdiga tankar




En dag fick vi höra att Sverige är det bästa landet att leva i för flickor. Det finns mycket att vara tacksam för när man lever i Sverige. Mycket vill ha mer. Men det finns ingen garanti att det inte blir sämre här också. De hade det rätt hyfsat i Syrien för inte så länge sedan. Det är viktigt att vara uppmärksam på tendenser i tiden som löser upp det som fungerar rätt bra i Sverige. Vi har sedan Axel Oxenstierna haft en stark och oväldig ämbetsmannakultur. Nu tycker jag att allt fler myndigheter och offentliga organisationer som verkar krackelera och få problem. Det finns en lång rad: Skatteverket, Sjöfartsverket, Socialtjänstens barnavård, och sjukvården på sina håll är exempel som nu senast har fått ytterligare ett exempel Postnord. Polisen är ordentligt i skottgluggen och rikspolischefen har varit på förhör på justitieutskottet. Det verkar som att polisen är våra folkvaldas viktigaste myndighet. Där får det inte skita sig!

I Helsingborg har Socialförvaltningen sedan länge stora problem med personal som hoppar av och brist på tilltro till ledningen. Vård och omsorgsförvaltningen rapporteras ha en sjukfrånvaro på 9,4%, vilket är  anmärkningsvärt högt och indikerar allvarliga problem i organisationen .
Det finns naturligtvis många orsaker till problem när det gäller resurser och omvärldsfaktorer. Men jag är övertygad om att hur organisationerna leds och vilken anda som präglar organisationen är av stor betydelse. Att både socialförvaltningen och vård och omsorgsförvaltningen dippar i Helsingborg beror ytterst på den ledningsfilosofi som kommunledningen står för.

Det finns naturligtvis globala och ekonomiska underströmmar som styr utvecklingen i dagens värld.  Men det finns något som fräter på samhället som kollektiv företeelse. Jag tror det ha att göra med att den samhällsanda som tidigare präglade Sverige håller på att upplösas av en liberal företagsanda. Regeringen säger visserligen att man satsar på ett nytt samhällsbygge. Men liberaliseringen har pågått länge.  Sammanhanget i EU har nog stor betydelse för utvecklingen. EU har stora problem. Den skandalösa presidentvalkampanjen i USA indikerar allvarliga underliggande problem i ett land som använder 1,2 biljoner dollar till försvar av sammanlagt 3 biljoner! Många får inte del av den amerikanska drömmen. Ryssland vässar klorna och Kina står starkt. Som vanligt en kamp om världsherravälde.   

I liberalismen finns ju egentligen bara individer och många i organisationerna jobbar bara på sin egen karriär när man tidigare tydligare såg sig som en del av något större, samhället eller den organisation man jobbade i. Nu har individualismen med kraft brett ut sig, djupt förankrad i 80 och 90 – talisterna. Om folk i en organisation bara tänker på sin del och sin karriär då blir inte helheten bra. De här generationerna har inte mött några större motgångar – särskilt inte ekonomiska. Curlade har de inte fått kämpa lika mycket som tidigare generationer, i all synnerhet inte de som var födda före andra världskriget. Även min generation hade goda förutsättningar. Vi fick möjligheter till utbildning och det var lätt att få jobb. Men man upplevde att det fanns ganska hårda krav på disciplin i samhället. I dag känns det som det är  en betydligt slappare attityd, från samhälle, myndigheter och föräldragenerationen.  Vi ska vara så goda och vrede och frustration får inte komma ut så lätt. Men det läcker och människor uttrycker sin frustration på nätet gärna anonymt, röstar på Sverigedemokraterna eller får psykiska problem. Men de flesta av oss har det ganska bra i vår bubbla och hoten syns bara vid horisonten.  

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar