söndag 16 april 2017

Är Sverige på väg mot att bli en polisstat?





Socialdemokraterna vill öka med tiotusen poliser. De politiska partierna bjuder över varandra när det gäller resurser till polisen. Detta redan före det fasansfulla dådet på Drottninggatan i Stockholm. Överbuden gäller också skärpta straff. Rösterna för integrations och socialpolitik är svaga.
Är Sverige på väg att bli en polisstat? Jag säger inte detta för att det inte behövs. Samhället måste kunna garantera medborgarna säkerhet till liv och lem. I dagens läge är det att laga efter läge. Kanske hade det inte behövs bli så här om inte ekonomin varit så globaliserad, om inte så mycket av det gamla samhällets restriktioner avreglerats, om inte rörligheten av människor varit så stor och gränskontrollerna varit svängdörrar. Det är nog så att liberalisering och laissez faire slår över i sin motsats. Det blir mer kontroller, det blir mer poliser, det blir hårdare straff, det blir mer rädsla i samhället och mindre frihet.
Alla idealistiska och naiva politiker får här kvittot på sin politik och får ta emot efterklokhetens kranka blekhet.
Men om man inte kommer tillrätta med problemen med brister på integration av invandrare, om man inte kommer till rätta med de dysfunktionella förorterna till storstäderna, om man inte kommer tillrätta med fattigdom och växande inkomstskillnader, om man inte kommer tillrätta med att tusentals människor är papperslösa och gått under jorden och lever ett framtidslöst liv utan hopp och glädje i utanförskap, då kommer inte hur många poliser som helst att räcka långt. Var finns den sociala gemenskapen och den sociala kontrollen i det urbaniserade storstadssamhället?






 [U1]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar