torsdag 27 april 2017

Rädda den svenska skogen



Skogen betyder mycket för oss i Sverige. Att omfamnas av en skog ger ro och stillhet i våra stressade själar. Hur står det till med den svenska skogen? Ibland säger man att det aldrig har växt så många träd i Sverige som nu. Samtidigt har merparten av de träd som växte för 50 år sedan avverkats. Man räknar med att Sverige har ca 85000 ha urskog, knappt 4 promille av skogsmarksarealen. En urskog ska inte ha några spår av mänsklig aktivitet. Man har också uppskattat arealen "naturskogar", naturligt uppkomna skogar som strukturellt liknar urskog som inte är intensivt brukade är ca 3,8 %. Resten är planterad skog, egentligen rena skogsdlingsytor. Trenden är tydlig. Från perioden 1983-87 till 1989-93  minskade naturskogen med ca 11%. Nyligen beslöt Skogsstyrelsen pausa inventeringen av nyckelbiotoper i norra Sverige som pågått sedan 90-talet. Det mötte massivt motstånd från forskare och tjänstemän inom myndigheten. När man läser motiveringen till pausen blir det tydligt att det finns ett starkt tryck på avverkning.
Jag som ofta åker igenom det småländska landskapet förfäras av alla nytillkomna kalhyggen. Timmerbilarna går i skytteltrafik. Det känns som det varit särskilt intensivt denna vår. Har det någon betydelse vilka träd som växer? En orörd och gammal skog har ett mycket rikare och mångsidigt djur och växtliv. Detta gäller inte minst svamp och mikrolivet under jord i en skog.
 Margareta Ihse professor em. i ekologisk geografi menar att det finns två stora ödesfrågor idag. Det ena är klimatfrågan och den kan alla. Den andra är biologisk mångfald och den har helt kommit i skymundan i klimatdiskussionerna. Om skogen skall kunna utgöra en buffert för framtida klimatförändringar så krävs det att vi har en robust natur i skogen, att vi har en artrik natur och att vi har en biologisk mångfald i skogen. Annars finns inte arter som kan svara på extremt torra perioder, extremt våta perioder, kalla eller tidiga vårar eller milda vintrar. Viktigt att det finns många olika arter som kan svara upp mot de olika förändringar vi kan se. I dagens skogar finns inte de ekosystemen kvar. Vi har förvandlat våra skogar till plantageskogar.  Att sluta inventera skogarna innebär att skogsägarna inte kommer att få rätt kunskap om hur det står till i sina skogar menar Ihse.

Svensk skogspolitik ska balansera sig både på miljövärden och skogsbruk. I verkligheten väger de ekonomiska intressena för avverkning tyngre än miljö. Det är en mycket kortsiktig politik att kalhugga vid avverkning. På lång sikt ger andra avverkningsmetoder minst lika stor virkesproduktion menar många och är mycket bättre för naturen men och också för människan. Ibland pekar i vi Sverige finger åt att man avverkar regnskogen i Indonesien och Brasilien. I Sverige har vi gjort samma sak med vår skog. Det är i elfte timmen att Svensk skog räddas och att vi får ett mer hållbart skogsbruk som både räddar klimatet och den biologiska mångfalden. I stan måste vi slå vakt om det lilla gröna som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar