onsdag 13 december 2017

Kris i äldreomsorgen i Helsingborg årets kvalitetskommun


    
En rapport från socialstyrelsen som refererats i Helsingborgs Dagblad visar att de gamla som bor på äldreboende har det sämre än på andra håll i landet. Inte bra det. Det blir allt sämre. Det är dåligt inte bara på de privata boendena utan även de kommunala. De politiska besluten som låg bakom att man la ut boendeden på privata entreprenörer blev föremål för massiv kritik från många håll.
Varför är äldreomsorgen dålig i Helsingborg i årets kvalitetskommun? Ja enligt min uppfattning är det inte bara äldreomsorgen som har brister i Helsingborgs kommun. Hela Socialtjänsten har problem. Socialförvaltningen har haft en kris flera år. Arbetsmarknadsförvaltningen har genomfört en omorganisation som inte satt sig än. De tre socialförvaltningarna i Helsingborg hamnar sämst i årets och förra årets medarbetarundersökning.
Socialtjänsten är alltid utsatt för påfrestningar. Men i Helsingborg tycker jag att det verkar vara så att kommunen är bättre på att hantera de hårda frågorna. Focus i kommunpolitiken har varit i mycket på kongresscenter, landborgsgarage och omläggning av huvudgatan.  Kommunen är enligt min uppfattning bättre på hårda frågor än på att ta hand om människor. Det finns inte enligt egen erfarenhet så mycket hjärta hos de som ytterst påverkar förvaltning och politik!
Direkta orsaker till problemen är fel politiska beslut och inkompetenta högsta chefer i de tre förvaltningarna. Äldrechefen slutar nu och lämnar ett sjunkande skepp! 
För egen del fasar jag inför framtidsperspektivet att bli äldre och bli i behov av äldreomsorgen i Helsingborg.
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar