måndag 25 december 2017

Stig Broqvist en hjälte i kampen för miljö och klimat



Helsingborgs Dagblad hade härförleden ett sedelärande reportage om Helsingborgs främste miljöaktivist. Stig Broqvist. När vi andra demonstrerade mot kriget i Vietnam i slutet av 60-talet delade han ut miljöflygblad. Han har aldrig svikit sitt miljöengagemang. Jag delar Stigs värderingar i mycket och också cyklat och åkt kollektivt och om det gått avstått från bil. Men min insats har inte alls varit i paritet med Stigs även om jag slet ut två cyklar i kommunens tjänst, Nu när vårt klimat på allvar är hotat och inte ens Sveriges utsläpp minskar randas sannings ögonblick och det krävs av oss alla egentligen att vi alla skaffar oss Stigs livsstil! De beslutsfattare som vill ha landborgsgaraget är inte i takt med vad som händer i vår miljö.
I Helsingborg har på senare år antalet bilar ökat enormt. Jag undrar hur många av dessa bilresor som görs som är nödvändiga? Jag vet folk som kör från dörr till dörr. Folk värmer sig i bilar på tomgång. Lättjan och bekvämligheten tar över. Man kan förstås åka buss men om man kan är cykla och promenera är det bättre både för miljön och folkhälsan.
Det är billigare att åka bil i Sverige än åka tåg. Till visa ställen är det svårt att åka kollektivt. Vår familj är tvungen att flyga för skidresa i Osa eftersom det krävs fyra tågbyten till Mora och då krävs det bussresa därutöver! Detta är skam för miljön. Man känner vrede och växande ursinne mot politiska beslutsfattare som låter det ske och fortgå.

Samhället borde subventionera tågresor! De insatser som görs för klimatet är inte alls tillräckliga. Det minsta vi kunde göra är att leva som Stig Broqvist.  Han är en hjälte i Helsingborg och är det någon som är värd Helsingborgsmedaljen så är det han! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar