tisdag 27 augusti 2019

Ett glatt hundliv






Nästan varje morgon vid pass klockan halv nio träffas ofta fem stycken hundar av rasen Riesenschnauzer för promenad och lek i Fredriksdalsskogen. Ibland är det tom sex stycken. Det är Itaca snart 13 år gammal, Mina 2 år, Zorro 7 år, Ripasso 10 månader och Lycka 4 år, ibland också Zorros brossa. Hundarna lekar mer eller mindre hårdhänta lekar, där hundarna hoppar upp mot varandra och ibland likt brottare rullar runt på marken. Men oftast snabba jakter i sporrsträck över stock och sten, där det gäller att som människa hålla sig undan för att inte bli hundens stockkloss. Det låter mycket under dessa lekar och man kan undra hur farligt det är när man utifrån får se och höra vad som händer. Men det är en mycket rubust och fysisk ras där man som människa får ha viss fysisk kapacitet för att klara läget. En Riesen är nog det klumpigaste gud skapat! Men knappast kan man tänka sig något mer hjärtligt än att bli påhälsad av en Risen. Ja vi som har en Riesenschnauzer säger nästan aldrig detta utan bara Risen. De här hundarna kräver mycket motion och morgonpromenaden kan ta halvannan timme på morgonen och sedan två ytterligare mer eller mindre långa promenader under resten av dagen. Riesen är en svår hundras och man rekommenderar inte den som första hund. En del människor som inte har hund och inte vet vad de talar om och en del som haft små snälla hundar brukar ofta komma med råd hur man ska hantera en Riesen. Men de som har eller haft en Risen är mycket ödmjuka människor som inte kommer med några råd. De vet hur svårt det är. Rasen är läraktig, pigg och nyfiken men med mycket egen vilja och det lär kräva dubbelt så många upprepningar i träning till polishund som en Schäfer.  
Riesen är en brukshund och gärna vill jobba, så det gäller att den får mycket motion och aktiviteter, inte minst olika former av träning är viktigt. Med min hund Lycka brukar vi ha olika sökövninger ute och inne. Dagligen tränar jag inkallning, sitt, ligg och stanna kvar. Det viktigaste kommandot är annars förutom hit stanna. Du måste få stopp på hunden om den springer mot något den inte ska.
För mig och Mona är det en så stor glädje att ha hunden. På morgonen kommer hon ofta och lägger sig i min säng på min mage och då har vi en klappstund. Skönt sätt att vakna upp ur sina ibland oroliga drömmar.
En annan sak är att man när man har hund får så många bekanta med andra hundägare. I vårt promenadgäng talar vi om allt möjligt, inte minst blir världsläget föremål och noggrann genomgång och inte sällan har vi anledning att förfasa oss över Donald Trumps senaste osmakligheter. Samtalsämnet kan variera från hundarnas avföring till genomgång av det tyskromeraska rikets historia. Att ha hund är verkligen bra för folkhälsan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar