söndag 4 augusti 2019

Så var det dags för Varannan vatten igen




Så var det dags för ännu en gång med Varannan Vatten. Jag har alla år på Helsingborgsfestivalen utom ett år hjälpt till och delat ut vatten till festivaldeltagarna. Idén med varannan vatten omsattes ursprungen på Gotland för att angripa problemet med fylleri på  ön, som var invaderad av Stockholmare,  och bygger på den enkla tanken att om man dricker vatten mellan ölen blir man inte så fort berusad och  inte lika berusad som man skulle blivit om man druckit bara öl.
I Helsingborg har man ett tält och därifrån kan man hämta vatten eller att man blir serverad i flödet av människor på gångvägen genom Gröningen. Två dagar 2-3 augusti var det i år utdelning mellan kl 16 och 22. Stefan Åberg drogsamordnare på socialförvaltningen är den håller i trådarna och han gör ett jättebra arbete. En så otroligt positiv och uppmuntrande person som han får man leta efter.
Vattenutdelare var människor anställda i kommun och sjukvård och några pensionärer, däribland undertecknad. Det anmärkningsvärda var att ingen socialsekreterare deltog. I min värld där arbete med missbruksvård är en betydande del av socialtjänstens arbete eller i vart fall är ett betydande problem för socialtjänstens klienter, borde socialarbetarna vara kallade under fanan att verka för en förebyggande insats, en chans till möte med tusentals människor och många möjligheter till samtal om alkohol och droger, eller för den delen ta möjligheten att informera om socialtjänstens arbete. Men ingen socialsekreterare var med från socialförvaltningen.  (Den nya chefen för tillståndsenheten deltog faktiskt.) Min undran blir varför. Orkar de inte pga. pressad arbetssituation eller förstår de inte varför de är på jobbet där den här typen av socialt arbete borde vara naturligt och det är ju så fantastiskt roligt. Man blir så positivt och tacksamt bemött av alla människor när man ger dom vatten! Vad värre är cheferna verkar inte heller förstå varför de är på jobbet! De borde ge sitt stöd till den här typen av aktiviteter.

1 kommentar:

  1. Hej Göran, vilken bra inlägg du har gjort. Du är en trogen Varannan vatten hjälpare och du gjorde en guldinsatts, som vanligt. Tack för de finna ord du skrev.

    SvaraRadera