tisdag 6 oktober 2020

Högerpopulismen hotar Demokratin

 

Det är en besynnerlig tid vi lever. Pandemin drabbar hela världen. Ett tilltagande kaos under uppmarschen till det amerikanska presidentvalet blir allt mer tydligt. Nu är också presidenten sjuk. Vad kommer detta att betyda. Men det mest oroväckande är den att extremhögerns kam växter över hela världen. Ett hot mot demokratin.  I Sverige representeras extremhögern av Sverigedemokraterna. Den fascistiska svansen löpte amok emot mot en TV-journalist som ställde besvärande frågor till Jimmi Åkesson. Han hade hostat i Riksdagen och en av hans närmaste medarbetare hade hyllat nazismen.  Denne hycklare tog förstås avstånd från rasisterna och nassarna i hans parti som han taktiskt alltid gör. 

SD och det numera bildade högerblocket med M och KD gör vad de kan för att utmåla att Sverige har stora problem orsakade av invandringen. De politiska partierna bjuder över varandra med förslag på hårdare tag och framförallt strängare straff för förbrytarna. Det lömska är att man gör en koppling mellan att man är invandrare och blir brottsling. Att göra en sådan koppling är rasism menar jag. Även om det är så att människor med utländsk härkomst är överrepresenterade bland människor som begår brott kan man inte göra en sådan automatisk koppling. Jag menar att man måste göra en koppling mellan att vara fattig och ha begränsade samhällsmöjligheter och att man begår brott. Formen och vilka sociala uttryck brottsligheten tar kan möjligen förklaras med etniskt ursprung. Personer med utländsk härkomst är nog framförallt överrepresenterade i underklassen i dagens svenska samhälle. Jag brukar alltid tänka att så många invandrare som gjort så mycket positivt och gott för vårt samhälle. Inte bara när det gäller matkulturen som är helt annorlunda än när jag var barn, utan också inom kultur och många andra branscher. Industrin skulle inte klarat sig utan invandrarna. Invandrarna har gjort Sverige till ett mer öppet samhälle. Vi svenskar är ju mer inbundna och reserverade av tradition för att inte säga tråkiga om vi inte har en ”knapp under västen”.  De tråkigaste människor vi har idag heter Jimmi Åkesson, Björn Söder, Henrik Vinge och Richard Jomshof med flera Sverigedemokrater. Sura och ogina får man nog tillägga.

Det här patrasket i högerblocket sprider negativism och hat i samhället och lever på effekterna av ett ekonomiskt system, en avreglerad och liberal superkapitalism som skapat stora ekonomiska klyfter i samhället. Det finns de som berikat sig våldsamt och det finns förlorarna, fattiga, arbetslösa, människor med tillfälliga och osäkra anställningar, ett prekariat.  

Boken Kapitalet och indologin på 1100 sidor av Thomas Piketty ligger nu på mitt bord. Denna bok ger en bakgrund och förklaringar till den ekonomiska och samhälleliga utvecklingen de senaste 30 åren. Det han särskilt pekar på är de stora klyfterna som skapats under den här tiden, särskilt tiden efter sovjetkommunismens fall. Då drabbades världen av den superliberala kapitalismen. Jag har inte läst hela boken som du kanske förstår men återkommer när jag läst mer. 

 

 

 Åkesson om coronaviruset: "Jag utgår från att jag kommer smittas"

 Han ser väl ganska tråkig ut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar