söndag 11 oktober 2020

Musikanternas uttåg - en berättelse om arbetarklassens kamp för ett värdigt liv i västerbotten

 

 

Efter att ha läst PO Enquist självbiografiska bok Ett annat liv blev jag nyfiken på att läsa en av hans romaner. Jag läste Musikanternas uttåg från 1979 som handlar om den tidiga arbetarrörelsen i Västerbotten.

Titeln Musikanternas uttåg är lite förbryllande. Den anknyter visst till en tysk saga. Boken handlar om de enorma svårigheter som arbetarrörelsen hade att etablera sig det mycket religiösa men mycket fattiga Västerbotten. Inledningen är dramatisk.

Tiden är 1903. En liten pojke upptäcker en fiskande man som fångar hans uppmärksamhet. Man får senare veta att pojken heter det besynnerliga namnet Nicanor. Den fiskande mannen är Elmblad utskickad som agitator för organisera arbetarna i trakten av Bureå. Han får hjälp av den lille pojken att sätta upp affischer för ett möte. Människor betraktar honom med misstänksamhet. Han håller mötet men efteråt blir han jagad och infångad av ett gäng arbetare som binder honom i skogen och låter honom få kissa i byxorna och låter honom sitta bunden hela natten innan han kan komma loss. En av de arbetare som jagar och fångar inom är Nicanors morbror Aron, som senare får en stor roll i berättelsen. Arbetarna i Bureå är mycket religiösa och uppfattar socialism som något hotfullt. Särskilt som det kommer en stockholmare till deras trakt.  

Efter denna inledning börjar den egentliga berättelsen som har Nicanors familj  Markström i centrum. Josefina Markström Nicanors mamma är en central gestalt i berättelse. Kraftfull och mycket troende. Efter at ha läst Enquists berättelse om sitt liv kan man tro att det är antingen hans mormor eller hans mor. Två kraftfulla kvinnor.

Arbetarna på Sågverket i Bureå har länge varit mycket lojala mot sågverksägarna. Men när dessa vill sänka lönerna tvingas man för att inte hamna på svältgränsen att opponera sig. De bildar en arbetarförening, en från Landsorganisationen fristående förening, som man inte vill kalla fackförening. Men det är en organisering man tvingas till för ren överlevnad.

När man efter mycket kamp inte lyckas nå sina mål trots en strejk lägger man ned föreningen. Arbetsgivarna har lyckas locka morbror Aron att bli informatör i föreningen mot att han får några kg smör. Han begriper inte bättre. Detta kommer så småningom fram till arbetskamraterna som klår upp honom och sedan är han utfrusen av såväl arbetskamraterna som arbetsgivaren som svartlistar honom. Jag skall inte avslöja för dig som vill läsa boken vad som sedan händer. Men denna berättelse är mycket stark.

Agitatorn Elmblad återvänder många år senare till trakten genom att den då vuxne Nicanor ber honom komma dit för att hjälpa till i arbetet med att organisera arbetarna i Burträsk. Nicanor följer med Elmblad till Burträsk. Genomför ett möte och samma sak som hände i Bureå händer i Burträsk. De blir misshandlade och förnedrade av några arbetare. De skär bland annat av bit av Nicanors tunga. Mamma Josefina åker med häst och kälke och hämtar hem honom.

Po Enquist hade tänkt sig en fortsättning av romanen. En roman om alla de arbetare som blev svartlistade och inte fann annan råd än att åka till Argentina för en bättre framtid. Enquist åkte till Argentina för att samla underlag till en berättelse men den ville inte ta form. Det blev ingen fortsättning.

Musikanternas återtåg är en stark roman. Delvis skriven på västerbottenmål. Det finns romaner med vackrare och mer poetiskt språk men jag uppskattar att PO Enquist är så bra på att göra en berättelse dramatisk och i alla fall mycket intressant. Men framförallt i dessa tider när det uppväxande släktet och många andra människor blir och är ganska historielösa påminna om vilken kamp den svenska arbetarklassen fick genomgå och att de pionjärer som tog de värsta smällarna i arbetarklassens kamp för bättre förhållanden och ett värdigt liv ofta inte fick skörda frukterna av kampen, som dagens generationer har fått göra. Var tacksamma men ta inget för givet.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar