lördag 30 maj 2015

Om utestängningsmekanismer och tabun i dagens Sverige





Det finns en sketch från Hasse och Tages revy Svea hund på Göta Lejon en skrattfest från sjuttiotalet med Monika Zetterlund som mamma och Lena Nyman som dotter med temat att man inte får prata om pengar medan det är helt ok att prata om sex. Det är naturligtvis en drift med att man inte fick tala om sex. Då på sjuttiotalet var det mycket vanligt att tala om klassamhället, socialgrupper och bristen på jämlikhet i samhället.

Idag har vi ett mycket annorlunda samhälle och framförallt ett mycket annorlunda samhällsklimat. Vi ser att överklassen är väl inte särskilt mycket större medan arbetarklassen i form av industriarbetare är betydligt mindre, medan vi fått en stor medelklass, som om vi inte haft en offentlig sektor hade blivit arbetslösa. En allt mindre del av befolkningen tillhör den i verklig mening värdeproducerade gruppen i samhället. Många jobb har flyttat till lågprisländer. Utan den offentliga sektorns upphandlingar på omkring 500 miljarder hade den kapitalistiska ekonomin rasat samman och vi hade fått det scenario som Marx målade upp. Kapitalet använder, även om det genererar jobb också, den offentliga sektor som sin gödkalv och tar hem vinster. ( Idag kan man läsa i bladet att Helsingborgs arena går med 30 miljoner i förlust. Staden hoppas att arenan skall generera hotellnätter,  restaurangbesök och taxiresor, men det är  oklart vilka sådana effekter det får. Klart är att skattebetalarna får en kostnad på 40 miljoner medan någon annan får vinsterna. 40 miljoner till arenan och 30 miljoner till Gröningen men inte en krona till Folkets hus) 

Vad gäller klassamhället så har  den maktägande borgarklassen lyckas väl med att få medelklassen att identifiera sig med kapitalismen och med ett överklassliknande liv.

Så skulle man göra om sketchen idag skulle det vara klassamhället man inte talar om. Fast det idag ännu mer än på sjuttiotalet är en verklighet. Inkomst och förmögenhetsskillnaderna i samhället Sverige är idag större än de var den gången.
Sedan skulle man kanske kunna säga att leva i Sverige är väl ändå den bästa av världar om man jämför med hur det ser ut på många håll i världen. Men även om det är värre på annat håll varför skulle det inte kunna bli bättre här i Sverige!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar