fredag 17 juni 2016

Att få kritik är att få en gåva - men en del kommunala chefer i Helsingborg kan inte ta kritik





Många människor har svårt att ta detta som de uppfattar som kritik. Kritik uppfattas nog som att man gjort något fel och man kommer ihåg att man blev bestraffad i tidig barndom när man gjort något som misshagat de vuxna.
En del kan inte ta till sig beröm heller. Vi människor är sociala varelser. Vi kan inte leva isolerade egentligen. En del människor lever i sin bubbla med förödande konsekvenser. Tänk på lasermannen och Breivik. Vi människor behöver bli speglade av andra människor för att utvecklas och fungera socialt. Om speglingen är negativ eller positiv kan ibland vara lite svårt att se och det är egentligen ointressant.
Det är just speglingen och feedbacken som är viktig. Att få beröm är väl bäst tycker nog de flesta. Näst bäst menar jag är att få negativ kritik. Det som är allra sämst är tystnad. Inte sällan kombineras tystnaden med prat bakom ryggen.

I mitt arbete inom socialtjänsten har det funnits exempel på det mesta. Men min erfarenhet av socialarbetarna är att de är tränade på att ge feedback till sina klienter.
Som chef fick jag möta människor som var mycket ärliga i sin feed back och detta tycker jag är en gåva att få! Inte alla chefer tycker så!

Några exempel på hur människor tar feed back:

·         När jag slutade mitt arbete i Helsingborgs stad så överlämnade jag till stadsdirektören Palle Lundberg dokumentet Mitt liv i samhällets tjänst; en berättelse om mitt arbete. Detta mottog inte stadsdirektören nådigt. Han tappade koncepterna och tog mycket illa vid sig och beskyllde mig för att vara bitter och hämndlysten. Han tyckte inte mina synpunkter var en gåva!
·         När jag hade ett samtal med min efterträdare som socialchef Dinah Åbinger var  läget att hennes personal var mycket kritisk mot henne  och hon bjöd  först in mig att ge mina synpunkter men när hon märkte att jag var kritisk sa hon: Nej nu vill jag inte höra mer! Hon tog inte emot feed back som en gåva minsann.  
·         Jag brukar ibland skicka in synpunkter på program i radio och TV och i tidningarna på det som rapporterats. Johan Esk i Dagens Nyheter kritiserade i vintras Charlotte kalla för att hon inte ville tala med pressen efter sina mindre lyckade skidlopp. Jag tyckte Erk på ett ojust sätt gav sig på en ung kvinna som uppenbarligen var ledsen och besviken. Rent utsagt mansgrisigt. JohanEsk blev inte alls glad. Han såg inte mina synpunkter som en gåva och svarade mycket syrligt. Men han svarade i alla fall.
·         En som inte svarade på synpunkter var Mats Skogkär ledarskribent i Helsingborgs dagblad. Han skrev en syrlig vidräkning med socialismen som var mycket osaklig. Jag skrev några kommentarer men fick inget svar. Det blev tyst!
·         Sara Skyttedal blev intervjuad i radion P1 Studio ett med anledning att hon tyckte att alliansen skulle driva sin egen budget i Riksdagen. Jag skickade in en kommentar att Skyttedal kom undan lite billigt genom att hon inte fick några frågor om hon i sin ”regering” skulle stödja sig på Sverige demokraterna. Studio ett tyckte tydligen inte att mina synpunkter var en gåva och det blev tyst.
·         En annan person som inte svarat när jag skickat mail till honom är kommunekologen i Helsingborg Fredrik Bengtsson. Jag skickade en kommentar till honom om Vresrosen. Han vill nämligen utrota Vresrosen från badstränderna i Helsingborg. Låt vara att min kommentar var lite ironisk men inte heller han tyckte att mina synpunkter var en gåva och det blev tyst från honom också.   

Många människor är nog konflikträdda och väljer fegt tystnaden. Jag tror att detta blivit värre. På nätet kan man kräka[U1]  av sig anonymt men titta en människa i ögonen och säga vad man tycker kräver mer mod. All heder till de människor som vågar ta emot både negativ och positiv kritik och feed back.








 [U1]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar