fredag 3 juni 2016

Att ta ett barn på felaktigt sätt



Att ta ett barn är en radiodokumentär i P1 från förra året som jag då inte uppmärksammade men som jag lyssnat på nu.
Medias rapportering av socialtjänstens arbete brukar ofta bli missvisande och inte ge hela bilden av en komplex verklighet. Om nu socialtjänsten väljer att inte kommentera ett fall trots att parten i det här fället en biologisk pappa väljer att häva sekretessen, då blir inte alla perspektiv belysta. I det här fallet valde socialtjänsten i Bollnäs att inte alls kommentera ärendet.

I korthet handlar ärendet om en man som hade en tillfällig förbindelse med en kvinna som resulterade i en graviditet. Eftersom flera män var möjliga pappor tog det lite tid innan faderskapet klarlades. Då hade redan socialtjänsten i Bollnäs placerat barnet i ett familjehem eftersom modern inte klarade av att ta hand om barnet. Av allt att döma hade man mer eller mindre lovat familjehemmet som då var barnlösa att de skulle få behålla barnet.

Den som det visade sig biologiske pappan drev på att faderskapet skulle fastställas och han ville ta hand om barnet.  Här började en lång kamp för honom där socialsekreterarna stretade emot och gjorde vad de kunde för att förhindra att barnet skulle komma till pappan. Barnet var för tidigt fött och socialsekreterarna använde detta som argument att det var olämpligt att pappan hade umgänge och att barnet flyttades över till honom. Alla problem med pojken lastades fadern. Pojken mådde inte bra i denna process och otvivelaktigt var det socialtjänstens agerande som orsakade smärta för barnet.  Denna kamp pågick i tre år innan ärendet avgjordes i högsta förvaltningsrätten som gav pappan rätt. Socialtjänsten fick vidare kraftig kritik av IVO.

Pappan hade spelat in alla samtal med socialsekreterarna och man kan därför följa deras arbete. Som socionom och tidigare socialsekreterare och socialchef på alla nivåer inom socialtjänsten måste jag säga att jag skäms för hur våra kolleger arbetade i Bollnäs. Man använde kvasivetenskapliga argument, använde sin makt i myndighetsutövningen på ett felaktigt sätt och mobbade på ren svenska den biologiske pappan. Barns rätt går alltid före föräldrars men man måste följa gällande lagar och som socialsekreterare arbeta på ett rättssäkert sätt och inte minst vara ärliga och raka i sin kommunikation. Eftersom socialtjänsten valde att inte kommentera ärendet i programmet är det samma sak som att den bild som framträder i programmet är den riktiga.

Alla socialsekreterare borde lyssna till detta dokumentärprogram.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar