lördag 16 september 2017

Är fattigdom ett brott som skall straffas?




I Danmark har 12 personer dömts till 2 veckors fängelse för tiggeri. I Vellinge har kommunen beslutat om ett lokalt förbud för tiggeri. Det moderata partiet i Sverige har ställt sig bakom ett krav på förbud för tiggeri i hela landet. Det rika vellinge tar täten En påföljd som diskuterats är böter. Historiskt har samhällets överhet betraktat fattigdom som självförvållad där de fattiga måste straffas och kontrolleras. Trots att socialtjänstlagen när den tillkom 1982 skulle bryta med denna fattigdomsyn lever detta kvar i samhällets praktiska hantering av försörjningsstödstagare, missbrukare och barnfamiljer med funktionssvikt.
De tiggare som kallas eu-emigranter som ofta är romer från Rumänien och Bulgarien som utnyttjat sin rätt till fri rörlighet i Europa har provocerat många. Man ska inte få något utan att göra rätt för sig är nog moralen. Andra ser en utsatt människa i den som sitter utanför sin mataffär och lägger några slantar i koppen.
Ingen kan ju tycka att det är någon bra lösning att människor tvingas tigga. En del tror inte på att de är så utsatta utan tror att det ligger en konspiration av en maffia som har organiserat ett nät av tiggare. Hur man än ser på det är det ett faktum att det finns många fattiga människor i t.ex. Rumänien. Som jag förstått det så var arbetslösheten lägre under kommunisttiden och att många företag blev utkonkurrerade av t.ex. tyska företag när det blev en öppen marknad i EU.

Vi har ett Europa med stora klasskillnader mellan de som är rika och de som är fattiga. Däremellan en ganska välmående medelklass. Nu vill alltså en del att fattigdom i form av tiggeri skall straffas. Tar straffet bort fattigdomen? Nej förstås inte, bara möjligen tar bort det från vår synliga horisont och de som inte vill dela med sig slipper se eländet och påminnas om att fördelningen av rikedomar är ojämn. Att döma till böter för tiggeri blir ju lite tragikomiskt. Ska tiggaren tigga ihop sina böter?
Jag tror att vi får ha kvar tiggarna så länge det finns en fri rörlighet i Europa och tills EU tar itu med den utbredda fattigdomen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar