fredag 31 augusti 2018

Vad är Sveriges problem?


Vad är Sveriges problem? I en intervju i DN menar förre statministern Fredrik Reinfeldt att politiker och media svartmålar Sverige. Sverigedemokraterna har fått hela det politiska etablissemanget och media att framställa den stora invandringen som det stora problemet som hotar att slita isär samhället. Inte kul för alla invandrare att höra att de bara är problem. Jag tror de kan tillföra det svenska samhället mycket. För mig är det stora problemet de växande klyfterna mellan rika och välbärgade och de som är fattiga och obemedlade. Jämställda samhällen fungerar bättre enligt forskning jag tagit del av.
Enligt en ny bok av Göran Therborn (Kapitalet, överheten och alla vi andra) finns i Sverige 187 miljardärer som tillsammans 2017 äger 2147 miljarder vilket är 48 % av Sverige BNP. SD brukar ju beskriva kostnaderna för invandringen som det  som håller på att välta samhället. Enligt Therborn som har hämtat siffran från Moderaterna kostar invandringen 2018 40 miljarder netto vilket är 0,9% av Sveriges nationalinkomst. Rika Svenskars undangömda förmögenhet uppskattas av förmögenshetsforskare till omkring 500 miljarder vilket är 10% av nationalinkomsten. I skatteparadiset Malta uppskattar skatteverket och uppdrag granskning att 43 miljarder varje år undandras i skatt.
Enligt franske ekonomen Piketty skedde en utjämning i förmögenheter från andra världskriget fram till omkring 1980. Därefter har skillnaderna mellan de mest rika och vi andra växt kraftigt. Vi har dock alla aldrig varit så välbeställda som nu.  Men rikedomen är alltså oerhört ojämnt fördelade. På kort sikt borde man hitta en modell för beskattning av de stora förmögenheterna i Sverige. Piketty har förslag om en internationell beskattning av kapital för att undvika att kapitalet flyttar utomlands.
Det är alltså detta som är det största problemet för Sverige. Detta kokar ned till Helsingborg där vi har stora klyfter och segregation.  Om detta talas det för lite om i valrörelsen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar