tisdag 4 september 2018

Är privata entreprenader i offentlig sektor en form av otillbörligt gynnande av privata företag?



Skattebetalaren och tillika egenföretagaren Stefan Kongshöj drar en lans på min mening i Helsingborgs Dagblad för att man ska se till kvaliteten i välfärden och inte om det är privat eller offentlig drift. Skattepengar skall användas effektivt och det är ointressant hur mycket vinst man gör tycker han. Han resonerar precis som Kinas förre ledare Deng Xiaoping som sa att det spelar ingen roll om katten är vit eller svart bara den kan fånga råttor.  
Konstig debatt om vinster i välfärden Många som diskuterar om privata eller offentliga verksamheter i skola och vård och omsorg vet faktiskt inte vad de pratar om. Inte minst många politiker saknar praktisk erfarenhet av att driva verksamheter. Helsingborgs ledande politiker har mycket begränsad praktisk erfarenhet av verksamheterna i socialtjänsten. Det är så lätt att säga att kvaliteten som är viktig inte vem som utför. Frågan är dock hur vet vi att verksamheten håller bra och rätt kvalitet. Kommunen är inte bra på att utvärdera sina verksamheter. Och hur kan kommunen garantera och styra verksamheterna så att man lever upp till kravet på god och rätt kvalitet till brukarna? Särskilt inom äldreomsorgen har brukarna pga funktionshinder svårt både att välja vård och bedöma kvalitet.
Som verksam chef inom socialtjänsten hade jag en hel del erfarenheter av leda styra, samverka med verksamheter i egen regi och privata entreprenörer. Vi hade privata entreprenörer inom missbruksvård och socialpsykiatriboende. Jag vet bara en verksamhet där jag bedömer att det fungerade bra. Varför fungerade det inte så bra med privata entreprenörer? Insynen begränsad, möjligheterna att styra verksamheten begränsad, verksamheterna var isolerade öar som inte samverkade med övriga verksamheter inom kommunen. Den verksamhet som fungerade bra var ett litet företag där verksamheten var inbakad i kommunens verksamhet men med ett tydligt avgränsat uppdrag och avtal med företagaren. Andra entreprenörer - alltid stora koncerner - fungerade inte samarbetat lika bra med sämre kvalitet som följd. I ett fall dog en brukare efter underlåtelser och i ett annat fall lämnade entreprenören bara verksamheten och brukarna utan tillsyn.
De stora vårdkoncernerna ofta ägda av finansbolag som finns till inte för att riskera sitt kapital utan formera det. Detta är förstås ett problem i människovårdande verksamhet men med tillägg för de praktiska problemen i driften gör att kvaliteten mycket ofta riskerar att bli sämre. De politiker som medverkat till lönsamma avtal – t.ex. Nya Karolinska - med privata intressenter menar jag medverkat till otillbörligt gynnande av dessa. Personligen kommer jag inte välja en privat utförare om jag blir i behov av hjälp!
Göran Jönsson
Socialchef emeritus
Husensjövägen 35 c
252 52 Helsingborg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar