söndag 15 mars 2015

Folkets hus i Helsingborg skall säljas - Mycket dåligt för Söder





Min far var en mycket hängiven folkrörelseman. Otaliga var de föreningar han var medlem i och ofta blev han ordförande. Det var ett begrepp i vår familj att pappa på kvällarna skulle åka på cirkel. Cirkel var alltid en studiecirkel på ABF. Arbetarnas bildningsförbund var något mycket viktigt för honom som kom från en fattig arbetarfamilj där vägarna till högre utbildning av ekonomiska skäl var stängd. Men alltid livet igenom var han nyfiken och ville lära sig mer. ABF och deras folkbildningsideal blev en viktig väg för honom.
Sveriges demokrati och välstånd byggdes mycket upp genom Sveriges folkrörelser.
I föreningar och organisationer lärde sig människor praktisk demokrati och mötesordning. Detta blev viktigt sedan när möjligheterna till rösträtt infördes i samhället.
Folkets hus i Helsingborg byggdes 1906 genom stora uppoffringar från arbetarrörelsen. Otaliga är arrangemangen, möten och kurser som hållits i folkets hus under årens lopp.  Under en tid stod Helsingborgs stad som ägare till Folkets hus men för några år sedan såldes huset till ABF. Då hade man renoverat den stora A-salen till ursprungligt skick för miljonbelopp. Ett muntligt avtal om ersättning från kommunen till ABF för att man tillhandahöll möteslokaler gjordes. För två år sedan upphörde detta bidrag som uppgick till 800 000 kronor årligen, vilket var en väsentlig del av finansieringen av Folkets hus. Det finns många hyresgäster i folkets hus och vad gäller kontorslokaler kan man få ekonomi, men detta gäller inte de stora möteslokalerna.  Sedan detta bidrag drogs in har ABF, som är det största bildningsförbundet och som går bra, fått täcka förlusterna i fastigheten. Detta är inte hållbart i längden. Därför har ABFs styrelse beslutat att inleda processen mot en försäljning av Folkets hus.

Att dra in bidraget till ABF måste tolkas som en politisk handling av det moderatledda styret i Helsingborgs stad. Man verkar uppfatta Folkets hus och ABF bara som en del av socialdemokratin. Tilläggas kan att det socialdemokratiska partiet inte längre har sina lokaler i huset. Folkets hus som ligger på söder, som inte har fått så stor politisk uppmärksamhet, betyder mycket för stadsdelen. Kommunen har inte gjort mycket för att lyfta stadsdelen. Däremot täcker man förluster i Arenan, sponsrar melodifestivalen ger stöd till stadsfesten Hx och avsätter 30 miljoner för att sanera Gröningen. Att ge stöd till ideella organisationer har ett mycket mer bestående värde än olika tillfälliga arrangemang.
Kulturföreningen Salongen gick för något år sedan in och hyrde A-salen i folkets hus och har sedan dess haft en rik verksamhet.  Nu kan man inte driva verksamheten vidare utan kommunalt stöd. Det kommer man inte att få. Även om hyran från Salongen inte täcker kostnaderna för ABF, innebär detta ytterligare ett steg mot försäljning av Folkets hus. Politikerna brukar ofta säga att man vill stödja föreningar och frivilligorganisationer, men detta verkar inte gälla de som på olika sätt är kopplade till arbetarrörelsen. En tydlig politisk markering.  
En väg att gå - om viljan funnits - hade varit att staden köpt tillbaka folkets hus och gjort folkets hus till ett kulturhus på Söder, en hemvist för föreningar, folkbildning och fria kulturutövare. Alternativt gett ABF eller Salongen ett stöd till att bedriva sådan verksamhet. Detta får man för en bråkdel av de pengar man utan vidare sätter in för att sanera Gröningen, detta som man kallar för Helsingborgarnas vardagsrum. Det är inte mitt vardagsrum. Varma sommardagar ligger jag på Örby ängar.

   

1 kommentar:

  1. Borgerlig "kulturpolitik"... Men vem ska stå för motståndet? (S) har flyttat från arbetarrörelsens fästning och röstar för kongresscenter på Ångfärjan! (V) är med om att lägga 408 miljoner på Olympia och utesluter därmed sitt eget förslag på nytt stadsbibliotek! Suck...

    SvaraRadera