torsdag 19 mars 2015

Möjligheter till lokaler för möten en viktig demokratisk rättighet som det offentliga måste garantera




Det har blivit diskussion om riktlinjerna för arrangemang på stadsbiblioteket efter dels det inställda Ukrainamötet och mötet med Pierre Schori.  Mötet med Schori var för övrigt mycket intressant och lärorikt. Det är bra att översyn kommer att göras av riktlinjerna. Sören Somelius kritik om odemokratisk policy är i hög grad befogad. Att ha riktlinjer att man inte ska hyra ut till arrangemang av politisk, religiös och opinionsbildande karaktär är ett hot mot demokratin och framförallt ett angrepp på samhällskritiska rörelser. Jag vill inte gärna tro att detta var avsikten bakom kulturnämndens beslut om riktlinjer.

Under årens lopp har jag varit på många intressanta möten på Stadsbiblioteket. Jag minns särskilt två möten. Det ena var ett möte med Sara Lindman om Vietnamkriget och det andra var ett föredrag av Amalteamannen Anton Nilsson. Båda dessa möten skulle väl knappast godkännas av den gällande policyn? Men det var nog bland de mest intressanta möten jag besökt.

Det är viktigt att det finns möjligheter att hyra offentliga lokaler till rimliga kostnader så olika organisationer inte blir utlämnade till den kommersiella marknaden. Det var ursprungligen därför arbetarrörelsen byggde folkets hus, så man slapp att hålla möten utomhus som man tidigare ofta tidigare tvingades till. När nu snart Folkets hus försvinner från Helsingborg efter att kommunen dragit in lokalstödet blir detta kanske snart en verklighet igen som på  bilden ovan från ett  möte i arbetarrörelsen i kampen för rösträtt. 


  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar