lördag 11 april 2015

Några reflektioner över aktuella frågor i samhällsdebatten - som till exempel vem som besegrade Hitler






Jan Guillou framförde synpunkten att det var Sovjetunionen som besegrade Tyskland under andra världskriget i en artikel nyligen i Aftonbladet. Denna ganska självklara och inte särskilt anmärkningsvärda synpunkt föranledde Erik Helmersson ledarskribent i Dagens nyheter att gå till ett hånfullt ,får man säga, angrepp på  Guilliou. Helmerson hade den i väst vanliga synpunkten att det var USA och England inte minst genom invasionen i Normandie som avgjorde kriget. Han tyckte Guilliou behövde läsa på sin historia. Nu behöver man inte vara särskilt orolig att Guillou skulle ta illa upp eller att hans nattsömn skulle störas av detta mycket skarpa och hånfulla angrepp. Han har utstått värre kriser, som tex.  Att fängslas för sina artiklar om IB på sin tid. Jan Guilliou måste ha ett psyke starkare än någon annan!  Så att jag skriver detta är inte för att försvara honom, det behöver han inte alls.  Nej det är min upprördhet över ledarskribenten i DN som får mig att skriva.
Utan att repetera hela det andra världskrigets förlopp är det ett faktum att Hitler besegrade England och Frankrike på den europeiska kontinenten 1940. Han kunde med full kraft gå till angrepp i väster eftersom han slutet en pakt med Stalin.  När sedan den segerrusige Hitler gick till angrepp mot bolsjevismen genom sitt anfall i juni 1941 beseglades nog hans öde. Även om kriget till en början gick bra för tyskarna hade man kraftigt underskattat Sovjetunionens militära styrka. Tyskarna stoppades av framför Moskvas portar efter att man ställt om sitt försvar i Sibirien och flyttat det till Moskvas försvar.  Leningrad belägrades under flera år och striderna vid Stalingrad var ursinniga. Mer 30 miljoner människor fick sätta livet till i försvaret av Sovjetunionen. Men enda till den 6 juni 1944 när det var dags för dagen D, fick Sovjetunionen bära hela bördan av kampen mot nazismen. När det sedan öppnades en andra front i väster var kriget redan i praktiken vunnit i öster.  Tyskarna var på reträtt och säkert hade Sovjet på ett par års sikt kunnat ensamma vinna kriget.  Nu förkortades kriget genom insatser från Förenta staterna och England.  Men jag menar att historiska fakta säger att den största insatsen för att besegra Tyskland stod Sovjetunionen för. Detta faktum har inget att göra med vad man tycker om Sovjetunionen, Stalin eller ens kommunism. Det är ett historiskt faktum!  
Erik Helmersson måste vara förblindad i liberal eller gammal sunkig antikommunism eller så är det så illa att han är ett offer för att eleverna på senare år inte får läsa lika mycket historia som förut. Då kan man tycka synd om karln. Men jag tror nog att han vet bättre men är förblindad av borglig ideologi.

I inrikespolitiken rapporterar media om konflikten i Sverigedemokraterna. Lövdén skall ha heder för att han står på sig om att SD är ett nyfascistiskt parti. Men SDs självbevarelsedrift säger dem att de öppet rasistiska och nationalistiska elementen i ungdomsförbundet måste nedgöras.
Att vi har så många nyfascistiska partier i hela Europa är enligt min uppfattning ett resultat av den nyliberala politik som man bedrivit. Politiken har lett till fattigdom och samhällsupplösning och när kaoset i ett samhälle är nära, eller att människor upplever att kaos och upplösning är nära, där vet vi historiskt att fascistiska lösningar och rörelser växer fram.

Ett exempel på fascism och en reaktionär stat i verklig mening är dagens Ryssland. En del inom vänstern lutar sig fortfarande mot Ryssland i betraktandet av kriget i Ukraina. Jag menar att Ukraina har rätt att försvara sitt land men på båda sidorna i denna konflikt finns skurkar och fascister. Ryssland uppträder fräckt och provokativt på liknande sätt som Hitlertyskland gjorde på sin tid mot sina grannar. Detta gör inte att lösningen för Sverige är att luta sig mot NATO. Anslutning till pakter ökar risken för att dras in i krig.       



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar