tisdag 26 juli 2016

Är Helsingborgs Dagblad alla Helsingborgares tidning?




För en tid sedan köpte sydsvenskan HD och genom detta fick tidningen en ny politisk profil. Det står inte någon varudeklaration på ledarsidan men jag tolkar den som liberal det vill säga borglig. En gång i tiden fanns tre papperstidningar i Helsingborg. Arbetet lades ned och NST köptes upp av HD. HD är sedan dess enda tidningen på orten. Fram till att sydsvenskan övertog HD så vill jag minnas att tidningen titulerade sig oberoende. Det kändes ganska bra för oss som varit tvungna att prenumerera på HD när vi som trivs bäst med arbetet inte längre hade möjligheten att läsa denna tidning.

Nu har tidningens politiska inriktning allt mer kommit att prägla tidningen, inte bara på ledarsidan. Jag menar inte att nyhetsmaterialet blir politiskt vinklat men det finns en hel del liberala skribenter, och som skriver kulturartiklar, som ganska ogenerat sjunger liberalismens hög visa. Det finns för all del en del andra skribenter i tidningen. Det medges. Men borgliga tidningar dominerar på ett sådant sätt att det inte speglar folkviljan. Det Blir så när kapital och pengar köper politiskt inflytande.

Någon kanske säger strunta i och läs ledarsidan och de skribenter som misshagar dig. Men jag är politiskt intresserad och vill läsa även ledarsidan.
Det som särskilt stör mig är när liberalismen hyllas är min uppfattning att det är just den liberala politiken genom avreglering inom ekonomi och andra områden som orsakat de ekonomiska problem som finns i EU och problemen med hanteringen av flyktingar i Europa. Historien från mellankrigstiden kan upprepa sig, det finns tecken på det. Högerpopulismen växer sig stark.  Liberalismen bär fascismen i sitt sköte!

Man kan fråga sig om tidningen skall vara alla Helsingborgares tidning eller bara halva? Ska papperstidningen överleva bör nog alla i vår stad känna sig hemma i tidningen.



1 kommentar:

  1. Ingen underprivilegierad känner igen sig varken i HD eller annan Bonnier/Murdoch-media, inkl svt, bbc eller annan "public service". Bemanningsanställda journalister tvingas leverera maktens budskap. Borgerlig fördumning.../Michael Olsson

    SvaraRadera