fredag 8 juli 2016

Är offentlig förvaltning i förfall? Reflektioner över en svårtydbar samtid


Sommarbete i den lilla stugan i Småland. Huset är från 1875 och behöver målas på och kalkas. Det är tyst och lugnt. Fåglarna sjunger i skogen. Det är ett bra liv vi lever. Vi är det bäst att tillägga. Nyheter från den stora världen tränger sig på. Polisövergrepp i USA.  Så skjuts poliser ihjäl i Dallas. Vi vet inte ännu inte vad detta är uttryck för. Våldet regerar i USA. Presidenten återhållet ursinnig. Maktlös.
Polisövergrepp har också hänt i Sverige. Det är inte alltid smidighetspatrullen som är på utryckning. Lyssnar på P1 dokumentär om fallet Sinthu. En ung man med psykisk sjukdom dog på en psykiatrisk avdelning i Västerås efter polisingripande. Nedtryckt, övervåld och pepparsprejad med tre flaskor.
Samhället består av människor och människor begår misstag. Ibland är misstag systematiska och borde inte inträffa. Fem poliser borde ha lärt sig hur man tar hand om en man och framförallt borde de ha mer kunskap om psykisk sjukdom och lärt sig att det oftast går att prata med människor.
Andra händelser som tränger sig in i min lugna värld. Uppdrag granskning om sjöfartsverkets upphandling av helikoptrar som luktar av mutor. Riksrevisionens hantering av landshövdingen i Skåne. Chefer på skatteverket förvarande Frank Belfrage att han var föremål för granskning om hans skatteaffärer. Som grädde på moset en alkoholiserad landshövding som ringer sexsamtal från sitt residens i Kalmar. Alkoholism kan dyka upp i alla sociala sammanhang men de andra exemplen är mer illavarslande. Politiska tillsättningar av ämbetsmän är kanske inte så lyckat! Det fanns en gång i tiden en ämbetsmannakultur. Mutaffärer har avslöjats i Göteborg tidigare. Kan man idag lita på att det inte förekommer korruption i Sverige.  Nej det kan man inte. Man kan fråga sig om offentlig förvaltning är i förfall. 
Detta förutom att de kommunala verksamheterna inom socialtjänsten är i kris och är utsatta för stora påfrestningar gör att jag i min lugna värld inte kan stänga ute den stora världen. Händelser i EU har säkert påverkat de problem som finns. Världen är mycket komplex och det är svårt att förstå vad som pågår. En mycket enkel analys.
Den avregleringspolitik och mycket liberala politik som EU står för där man inte kunnat på ett bra sätt hantera såväl ekonomi som flyktingmottagning och triggat fram motsatta krafter. Liberalismen har fascismen i sitt sköte är en gammal sanning som jag tror har relevans även idag.      


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar