måndag 25 juli 2016

Donald Trumps stora Amerika har mycket att be världen om ursäkt för



Amerikas förenta stater som land och stat har mycket att be om ursäkt för.
Jag tänker på detta när den fullständigt otrolige Donald  Trump skriker ut sitt hat och förakt och menar att bara han känner till landets problem och bara han kan lösa problemen. Han skriker att han ska göra Amerika stort igen. Är detta stora Amerika mycket att vara stolt för?

Tv visade nyligen ett dokumentärprogram om den efter sin död legendförklarade jazzsångerskan Billie Holiday.  Som många svatra växte hon upp under fattiga förhållanden. Hennes mor var tvungen att prostituera sig vilket Billie också gjorde redan som tonåring. Hon gjorde sedan karriär som en mycket duktig sångerska men fick utstå all den förnedring som svarta fick på den tiden.  Ja det är inte över än Hon sjöng för vit publik men fick inte komma in huvudingången på de fina hotellen och fick åka varuhiss. Bille Holiday anses ha gjort en mycket stor insats för medborgarrättsrörelsen och de svartas rättigheter bland annat genom att sjunga sången strange fruit som handlar om en lynchning av svarta. Hon hamnade tidigt i heroinmissbruk. Hennes engagemang för de svartas rättigheter och hennes missbruk tog FBI som intäkt att systematiskt trakassera henne. Efter en fängelsevistelse dömd för missbruk förbjöds hon sjunga på klubbar som serverade alkohol. När hon låg på sjukhus strax innan hon dog kom polisen och satte handfängsel på henne och behandlingen där anses ha påskyndat hennes död. Hur USA behandlat sina svarta är inte mycket att vara stolt för, mer att skämmas för och be om ursäkt för.
USAs behandling av ursprungsbefolkningen under främst 1800-talet är en annan sak landet borde skämmas för och be om ursäkt för.
USA har kastat sig in i en del krig man borde be om ursäkt för: flera interventioner i Latinamerika, kriget i Vietnam, invasionen i Irak 2003 med mera är krig som lett till katastrofer som USA borde be om ursäkt för.
Trump sällar sig till gänget av ledare som vill visa handlingskraft och stå upp som Sheriffen i en liten westernstad och reda upp problemen. Man blir lite skrämd när man hör honom. Han ska lösa alla problem men han säger inte hur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar