fredag 10 juli 2015

Rapport från ett fjärran krig och en fjärran kris - Berusad på böcker del 22


Nu under högsommaren när alla bara går och väntar på sol och värme i vårt kalla norden försmäktar människorna i Grekland  i en ekonomisk kris orsakad  i grunden av Eu och europrojektet. Sedan skall vi inte tala om hur människorna har det i arabvärlden. Inbördeskrig i Syrien, IS vanvettiga härjningståg på många håll och alla dessa attentat.  Om allt detta tänker jag att det i grunden handlar om ekonomi och att människors levnadsvillkor är i obalans på så många håll i världen.
Som så många gånger förr är Sverige ännu förskonat och här kan vi ännu njuta av goda levnadsförhållanden för de flesta. Men även här är tränger problemen på. Utan tvekan har vi fått ett tvåtredjedelssamhälle som man varnade för för tjugo år sedan att vi skulle få.
En läsvärd bok från en fjärran kris och ett fjärran krig är Astrid Lindgrens krigsdagbok från andra världskriget. Astrid då en obemärkt kontorist, som berättade godnattsagor om den påhittade busflickan Pippi Långstrump för sin dotter, tog på sig uppgiften att berätta om kriget och sitt eget liv i sina dagböcker.  Och hon höll ut i hela kriget. Det ger en autentisk känsla när hon utifrån sitt liv berättar om kriget och blandar sina egna känslor och vad som hände i hennes eget liv.
Det är allt om hur jularna firades, vad hon läste i sitt jobb i brevcensuren som hon jobbade i, problem och glädjeämnen med barnen och de antydda problemen i äktenskapet med den man som gav henne sitt efternamn.
På många ställen berättar hon om sin stora glädje att Sverige skonas från kriget, även om rädslan i början av kriget var stor för att antigen tyskarna eller ryssarna skulle komma med kriget till Sverige. Hon är egentligen lika rädd för Sovjet som för Hitlertyskland. På ett sätt nästan mer rädd för ryssarna.
Det är en bok väl värd att läsa under semestern. När man inte läser på
 Semestern kan man ju alltid titta på blommor. En av mina favoritblommor har blivit Rödfibblan, ett ogräs i trädgården men med en så vacker brandgul färg. Bilden här har jag tagit i trädgården.






1 kommentar: