söndag 25 oktober 2015

Berusad på böcker del 23 - Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg




Som en uppföljare till boken Yarden skrev Kristian Lundberg boken Och allt skall vara kärlek. Att tala om kärlek kan dessa dagar med rasistattentat på en skola och när asylboende brinner vara en påminnelse om vilket samhälle vi vill leva i.  Med boken Yarden förnyade Lundberg arbetarlitteraturen. Arbetsvillkoren för inhyrd personal som saknar varje form av anställningstrygghet framstod i eldskrift.  Hela den brutalitet som arbetsgivare utövar mot anställda som inte har någon motkraft av betydelse blev obehagligt tydlig. Facket och arbetarrörelsen har försvagats som en systematisk och medveten politik av alliansen, ledd av det så kallade nya arbetarpartiet Moderaterna. Den generösa invandringspolitiken i Sverige har nog inte bara en humanistisk sida där hjärtat släpps in. Med fler som slåss om jobben kan lönerna hållas nere. Vem som tjänar på det är uppenbart. Och jobbskatteavdragen var ett sätt att utnyttja skattebetalarna för att också minska trycket på löneutvecklingen. Vem som tjänar på det är också uppenbart.

Lundberg jobbade inte på Yarden för att få stoff till en bok eller som många på 70-talet som proletariserade sig för att solidarisera sig med arbetarklassen fast man hade andra valmöjligheter. Nej han var fattig och tvungen att ta den här typen av jobb. När han väl hade skrivit boken blev han inte längre inringd på Yarden. Arbetsköparna vill inte ha någon som vittnar om vad som händer på arbetsplatserna.

I yarden berättar Kristian Lundberg om arbetet på Yarden men han berättar också om som sin svåra uppväxt med den psykiskt sjuka mamman och den svikande pappan. I Och allt ska vara kärlek utvidgar han berättelsen om sitt personliga liv.  I sin kärna är det en berättelse som hur han hittar tillbaka till en gammal kärlek och börjar bygga upp sitt i många avseenden raserade liv. Han var mycket långt nere i tungt alkoholmissbruk där till och med LVM-intagning övervägdes när han kom in på avgiftning med delirium. Kvinnan i hans liv fick den gången släppa taget om honom då det inte var möjligt länge. Tidsperspektivet växlar flytande mellan dåtid och nutid. Det är en mörk och dyster berättelse om det förflutna där jag uppfattar att en röd tråd i att livet blivit så tungt är förutom föräldrarnas tillkortakommande fattigdom. Detta kontrasterar mot den skräckblandade lyckokänslan att ha funnit tillbaka till sin kärlek.

Och allt skall vara kärlek utspelas hela tiden i hans älskade stad Malmö. Det är en ganska tunn bok och jag tänker när jag läser den att den är nog mer en prosadikt, med korta stycken och en koncentrerad text. Den är framförallt ett vittnesbörd om hur ett trasigt liv kan byggas upp. Lundberg har många kompisar som gått en för tidig död till mötes. Som socialarbetare tänker man många gånger vad det var som gjorde att vissa klarade sig och andra inte. Ett svar kan man få om man läser Anne Inger Helmen Borges bok Resiliens  - Risk och sund utveckling. Vissa människor utvecklas av motgångar bara man får någon källa till stöd. Lundbergs bok kan skänka hopp till människor som lever i avgrunden och berätta att det faktiskt är möjligt att överleva och skaffa sig ett meningsfullt liv.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar