måndag 1 augusti 2016

Är det fel att ha en vision om ett annat samhälle?



Två gamla före detta partiledare i Sverige har gått ur tiden. Med bara några dagars mellanrum avled Torbjörn Fälldin och CH Hermansson, båda nittio plus. Detta uppmärksammade HDs ledarsida. Hyllningarna till Palmes besegrare hade inga gränser. Behandlingen av Hermansson var mer en bitterljuv uppgörelse med det gamla kommunistspöket.  Ett spöke går runt Europa - kommunismens spöke som det kommunistiska manifestet inleddes. Det tycks som borgerligheten verkligen saknar Sovjet och kommunismen och måste återvända till flydda tider. 
Att en liberal tidning går till storms mot vänsterpartiet och dess gamla ledare är väl inget att höja på ögonbrynen för. Det är gamla skivbekanta. Men i slutet på ledaren den 28 juli undrar man hur det står till i huvudet på skribenten. Jag tror att ledarskribenter tror de kan komma undan med vad helst för det är så få som läser ledare nu för tiden.
Skribenten bollar här med begreppen kommunism och socialism, utan att närmare reda ut vad hen menar. Men jag höjer på ögonbrynen när den anonyme ledarskribenten påstår att socialism - som inte definieras - inte är förenligt med demokrati som inte heller definieras. Det finns drömmar om ett annat samhälle i arbetarrörelsen skriver ledaren och menar att inom vänsterpartiet verkar vantrivseln med det bestående och drömmen om ett nytt samhälle vara själva livsluften och avslutar med: När visionerna och hoppet om ett annat samhälle är starka hur tungt väger då demokratin. Smaka på det. Att i ett samhälle med växande klyfter mellan rika och fattiga, där barnfattigdomen ökar och där en liten minoritet äger det mesta av kapital och förmögenheter och då drömma om en förändring är det inte demokratiskt? Är det bara demokratiskt att slå vakt om det bestående samhället och de orättvisor som finns. Det tycker HDs ledarsida! Så illa är det! Att ha en vision om ett klasslöst samhälle är inte så dumt. Särskilt som vi vet att jämlika samhällen fungerar bättre!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar